Skötselråd

Ta hand om dina linnelakan

Linne är ju känt för att vara skrynkligt och besvärligt och kan avskräcka vilket är synd. Att sköta sina linnelakan är inte svårare än att sköta sina bomullslakan, här är några enkla skötselråd. Till viss del handlar det ju om kvalitet på fiber och tyg. Högre kvalitet ger ofta en mer lättskött textil. Tvätta dina sängkläder i 60 grader, häng dem slätt och bädda sedan ned dem i sängen. Svårare än så behöver det inte vara. Vill du mangla så får du ett slätt lakan med härlig lyster, ett manglat lakan står också emot smutsen bättre. Manglade lakan är härliga att bädda med men det är inte alls nödvändigt. Du bestämmer hur du vill ha det, en medelväg kan vara att stryka örngotten.

Vill man göra något extra för att undvika veck på linnetyget kan man blötlägga textilien en halvtimme innan den läggs i tvättmaskinen. Det kan vara extra bra att göra för helt nytt linne. Gör man så första gången linnet tvättas så får man ett mer lättskött linne därefter.

Linne bör inte torktumlas, värmen sliter på fibern och tyget onödigt mycket och det kan bli sprött. Att torktumla gör också dina lakan onödigt skrynkliga.

Linne krymper alltid vid första tvätten vilket är bra att tänka på om du köper otvättat linne. Räkna med att linne krymper 5-7%. Linnetyg krymper oftast mer på längden än på bredden.